Pięta achillesowa nanocząstek
5 lutego 2013, 19:06Nanocząstki, nadzieja medycyny na skuteczne, precyzyjne dostarczanie leków do wybranych części ciała, ujawniły swoją piętę Achillesa. Niewielkie cząstki, o średnicy mniejszej niż mikrometr, mogą być wykorzystane w roli nośnika lekarstw. Naukowcy pracują nad tym, by rozpoznawały miejsce, w które ma być dostarczone lekarstwo i uwalniały je w kontrolowany sposób
Wiadomo, jak kręcą głową, nie robiąc sobie krzywdy
1 lutego 2013, 12:34Ilustratorzy medyczni i specjaliści od obrazowania neurologicznego z Uniwersytetu Johnsa Hopkinsa ostatecznie rozwikłali tajemnicę, w jaki sposób puszczykowate są w stanie obrócić głowę o 270 stopni, nie uszkadzając sobie przy tym naczyń krwionośnych ani nie nie odcinając dopływu krwi do mózgu.
Fotony docierające do płodu wpływają na rozwój siatkówki
18 stycznia 2013, 07:26Światło podczas życia płodowego jest niezbędne do prawidłowego rozwoju oka, a konkretnie siatkówki.
Co szkodzi w anemii sierpowatej, pomaga w onkologii
14 stycznia 2013, 13:35Po otoczeniu guza sierpowate erytrocyty sklejają się w naczyniu, blokując w ten sposób dopływ krwi do zmiany nowotworowej (PLoS ONE).
Marszczenie palców ułatwia chwytanie mokrych przedmiotów
9 stycznia 2013, 10:37Pomarszczone przez moczenie opuszki palców zwiększają pewność chwytu przy obchodzeniu się z mokrymi lub zanurzonymi w wodzie obiektami.
Odtruwając się, dżdżownice produkują kropki kwantowe
4 stycznia 2013, 15:18Ponieważ pod wpływem promieniowania o określonej długości kropki kwantowe zaczynają emitować światło, myślano o ich wykorzystaniu do śledzenia wirusów czy komórek nowotworowych w organizmie. Niestety, wcielenie planu w życie wymagałoby zastosowania złożonych i drogich procesów chemicznych, które mogłyby zmniejszyć luminescencję kropek. W tym miejscu z pomocą przyszły badaczom dżdżownice czerwone (Lumbricus rubellus).
Co fruktoza robi z mózgiem...
2 stycznia 2013, 14:55Badania obrazowe mózgu wykazały, że spożycie glukozy, lecz nie fruktozy zmniejsza dopływ krwi i aktywność rejonów regulujących apetyt. Co więcej, konsumpcja glukozy, lecz znowu nie fruktozy prowadzi do silniejszej subiektywnej sytości (JAMA).
Polska ojczyzną sera?
13 grudnia 2012, 09:49Analiza kwasów tłuszczowych pozostałych na ceramicznych sitach wykopanych na terenie Polski dowodzi, że naczynia były wykorzystywane do przetwarzania produktów mlecznych. Natomiast topologia ich otworów, która jest niezwykle podobna do topologii współczesnych sit do odsączania sera wskazuje, że służyły właśnie do wyrobu sera
Postarzona żyworodność
10 grudnia 2012, 17:33Żyworodność mogła się po raz pierwszy pojawić 280 mln lat temu, a nawet wcześniej.
Neolityczna studnia z dowodami zbrodni?
13 listopada 2012, 18:39Co dwa szkielety sprzed 8,5 tys. lat robiły na dnie studni? Oto jest pytanie (dla archeologów i antropologów)...